Preot paroh Ioan-Lucian RADU

Preoți slujitori Ianuarie 1, 2022

M-am născut în 1987, aproape de locul unde s-a născut marele povestitor Ion Creangă, pe malul opus al Ozanei. Deoarece în familia mea exista o mare evlavie față de Sfântul Ioan Botezătorul, am primit numele lui la Botez, la fel ca și bunicul meu, care pe atunci era cântăreț la biserică de mai bine de 40 de ani.

Educație

După ce mi-am petrecut copilăria în biserică, alături de bunicul meu, am început cursurile de teologie la Mănăstirea Neamț, unde am urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”.

Am venit apoi în Iași, unde am urmat cursurile Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”. Au urmat cursurile de masterat, unde m-am specializat pe studierea Sfintei Scripturi în limbile originale în care a fost scrisă.

Ultima treaptă în educația teologică instituțională a fost doctoratul, unde am analizat, în textul ebraic original, relația de iubire dintre Dumnezeu și om, așa cum apare ea în cartea profetului Osea

Profesie

Imediat după absolvirea facultății, în 2011, am început o colaborarea de lungă durată cu portalul Doxologia.ro al Mitropoliei, unde am scris texte de autor, am tradus din limba engleză texte ale autorilor moderni și ale Sfinților Părinți.

Din 2013 lucrez la Editura Doxologia a Mitropoliei, unde în prezent sunt redactor-șef. Principala mea atribuție este să mă asigur că toate cărțile minunate pe care le publică Doxologia ajung în mâinile cititorilor noștri într-o calitate excepțională. Pentru acest lucru, gestionez toate procesele mari și mici care țin de acest lucru, spre slava lui Dumnezeu și mulțumirea cititorilor.

Preoție

În 2019, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (nu cred că este întâmplător că acesta este și hramul bisericii din Vulturi), am fost chemat la hirotonie.

Am slujit aproape doi ani ca preot la Mănăstirea Golia din Iași (unde a slujit și Ion Creangă), apoi, din mai 2021, la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi.

Familie

Sunt căsătorit din 2011, iar soția mea se numește Stela-Anca. Este tot din Neamț, ca și mine, și a urmat cursurile Universitare la Iași. A făcut facultatea la FEAA, profilul Marketing, un masterat în Protecția Drepturilor Copilului la Facultatea de Sociologie și Științe Social-Politice, și un doctorat în același domeniu, cu o lucrare despre protejarea copiilor în fața reclamelor de la televizor.

Avem împreună doi copii: Nicolae și Maria.

Citește alte articole despre: Lucian Radu